Što je kućna automatizacija?

Automatizacija doma, koja se često naziva “Tehnologija pametne kuće”, upotreba je tehnologije za automatizaciju vašeg doma. Automatizacija doma omogućuje vam da kontrolirate gotovo svaki aspekt vašeg doma putem Interneta stvari (IoT).

Automatizacija doma započela je izumom termostata i razvila se u jedno od najvećih i najbrže rastućih tržišta tehnologije. Potencijal kućne automatizacije nastavlja rasti. Možete ga koristiti za sigurnost doma, upravljanje uređajima, praćenje potrošnje energije, kao osobni asistent, za brigu o starijim osobama ili osobama s invaliditetom i još mnogo toga.

U ovom vodiču naučit ćete sve što trebate znati o kućnoj automatizaciji. Ne samo kako radi, već i na različite načine na koje se može koristiti i njegove kvarove. Također ćete pronaći nekoliko korisnih poveznica na nove Smart-Home proizvode, samo u slučaju da naiđete na dio tehnologije za koji niste znali da vam nedostaje.

Kako funkcionira kućna automatizacija

 

Teško je objasniti kako Home-Automation radi jer ne postoji jedan univerzalno prihvaćen protokol. Tehnologija se razlikuje od zemlje, tvrtke i vrste automatizacije. Često, budući da je tržište kućne automatizacije tako unosno i brzo, tvrtke će uskratiti novi razvoj.

Prvi industrijski standard za kućnu automatizaciju bio je X10 . X10 pomaže uređajima da se međusobno povežu prvenstveno putem ožičenja dalekovoda, radio frekvencije i bežičnih protokola. Danas su Zigbee , Z-Wave i Insteon također vodeći protokoli za kućnu automatizaciju. Ovi novi industrijski standardi više se oslanjaju na modernu bežičnu tehnologiju, poput mrežnog umrežavanja. Svi ovi sustavi su vrlo komplicirani. Jednostavno rečeno, koriste električnu energiju, radio valove i bežičnu tehnologiju za slanje poruka na i s uređaja.

pametni ekran na zidu s luksuznim dnevnim boravkom

Upravljačka ploča pametnog doma.

Centralno upravljanje:  Centralno upravljanje je jedan sustav kućne automatizacije koji kontrolira sve u vašem domu. Omogućuje vam, iz jednog izvora, da kontrolirate svoja svjetla, termostat, prskalice, telefon, perilicu, sušilicu i još mnogo toga. Ova vrsta kućne automatizacije najpopularnija je kod poduzeća i luksuznih privatnih rezidencija. Također je vrlo popularan kod sigurnosnih sustava kućne automatizacije.

Obično se središnji upravljački sustavi pokreću kroz zidni terminal, poput one vrste koja se obično koristi za kućne sigurnosne sustave. Također im se može pristupiti putem uređaja za daljinsko upravljanje, pametnog telefona, tableta ili računala.  

Prednosti: Prednost broj jedan središnjeg upravljačkog sustava je u njegovom nazivu. Možete pristupiti svim različitim aspektima svog doma iz jednog samostanskog sustava. Sve od vašeg tuša do vaše kućne sigurnosne mreže može se kontrolirati putem jednog središnjeg sustava . Središnji upravljački sustavi također su prilično visoke kvalitete, što zauzvrat znači visoku kvalitetu.

                   Nedostaci: Ovi sustavi obično su skuplji i zahtijevaju profesionalnu instalaciju. Kako Home Automation raste, sve se više ljudi kreće prema automatizaciji temeljenoj na aplikacijama koja se može upariti s Smart Hubovima kako bi oponašala središnje upravljačke sustave.

                    Drugi problem s ovim sustavima je da su vrlo uključivi. Ako se odlučite za središnji sustav, često ste ograničeni na uređaje koji se uparuju s tim sustavom. Na primjer, ako biste htjeli izaći i kupiti novu perilicu rublja, bili biste ograničeni na strojeve koji rade s tim sustavom. Kako vrijeme prolazi, mnogi se sustavi prilagođavaju tržištu kućne automatizacije tako što postaju kompatibilniji s novim tehnologijama.

Automatizacijom doma temeljenom na aplikaciji može se upravljati s vašeg pametnog telefona.

Temeljena na aplikaciji: Tehnologija Smart-Home utemeljena na aplikaciji koristi vašu kućnu mrežu za komunikaciju s oblakom. Tehnologija u oblaku je vitalni dio Interneta stvari, a obje su postale vrlo popularne u posljednjih nekoliko godina. Većina pametnih uređaja temeljenih na aplikacijama radi povezivanjem vaših kućnih uređaja za automatizaciju s vašom kućnom mrežom putem Wi-Fi-ja. Ti se uređaji negdje povezuju s serverom kojem onda pristupate putem aplikacija na svom pametnom uređaju.

Nakon što izradite personalizirani račun s ovim aplikacijama, možete koordinirati sa svojim Smart Home uređajima. Na taj način tvrtka zna koji uređaj ide uz koju aplikaciju. Sve dok ste vi i vaši pametni kućni uređaji povezani na internet, možete komunicirati naprijed-natrag s većinom ovih uređaja za automatizaciju doma u oblaku s bilo kojeg mjesta.

Neka tehnologija kućne automatizacije temeljena na aplikacijama povezuje se s vašim pametnim uređajem izravno putem Bluetootha. Poput kućne automatizacije temeljene na oblaku, još uvijek trebate stvoriti osobni račun u aplikaciji. Međutim, za razliku od aplikacija temeljenih na oblaku, morate biti u blizini ovih uređaja za kućnu automatizaciju kako bi mogli raditi.                Prednosti: Automatizacija doma temeljena na aplikacijama svakako je odgovorna za dostupnost pametnih domova za opću populaciju. Mnogi stvaraju DIY pametne domove jer su ti uređaji pristupačni, jednostavni za postavljanje, korištenje i ažuriranje. Također postoji toliko mnogo različitih opcija, a budući da je trenutno tako veliko tržište, novi uređaji stalno izlaze.

               Nedostaci: Za razliku od središnjeg upravljanja, većina pametnih domova koji rade s kućnom animacijom u oblaku zahtijevaju nekoliko različitih aplikacija. Neki distributeri tehnologije Smart-Home nude nekoliko različitih uređaja kojima možete pristupiti putem njihove jedne aplikacije. S druge strane, programeri već stvaraju uređaje koji oponašaju središnje upravljačke sustave.  

Pametne kuće

Tehnologija raste ludom brzinom i ne usporava. Stvari koje smo nekada vidjeli samo u znanstvenoj fantastici sada su stvarnost. Možete zvati ljude sa svog sata poput Jamesa Bonda, razgovarati s računalom kao Hal 9000 (iako se nadamo ne samo kao Hal) i sada možete imati pametan dom poput Iron Mana.

Tehnologija pametne kuće zapravo postoji već nekoliko godina. Bill Gates počeo je graditi svoj pametni dom 1988., a završio 2005. Danas ne morate biti milijarder da biste posjedovali pametnu kuću, a za njenu izgradnju sigurno neće trebati 17 godina. Bilo da želite upravljati svojim domom putem središnjeg sustava ili ste zadovoljni uređajima koji se temelje na aplikacijama, vaše su mogućnosti vrlo široke i samo se nastavljaju širiti.

Gledajte što god želite sa svojim Smart TV-om.

Osnove pametnog doma

Počnimo s osnovama. Sljedeće su najčešće korištene opcije pametnog doma na tržištu trenutno. Jednostavni su za korištenje, instaliranje i obično su najpristupačnija tehnologija pametnog doma.

  • Pametni zvučnici: Izvještava se da 39 milijuna Amerikanaca ima pametni zvučnik u svom domu. Nije iznenađenje, s obzirom na sve stvari za što su sposobni. Pametni zvučnici mogu učiniti mnogo više od reproduciranja glazbe, iako to rade izvrsno. Oni mogu pretraživati ​​internet, reći vam vremensku prognozu, dati vam vijesti, raditi kao osobni asistent i mogu djelovati kao središnje upravljačko središte za cijeli vaš sustav Smart-Home . S pravim pametnim zvučnicima, možete kontrolirati gotovo svaki aspekt svog doma samo svojim glasom. Pitajte Alexa tko je na ulaznim vratima, upotrijebite Siri da ugasite svjetlo koje ste ostavili gore i smanjite grijanje pomoću Googlea. Ako želite koristiti svoj pametni zvučnik kao čvorište za kućnu automatizaciju, morate još jednom provjeriti jesu li uređaji koje kupujete kompatibilni s vašim zvučnikom, jer nisu svi.
  • Pametni televizori: Pametni televizori su sjajni jer možete gledati u osnovi sve što želite, kad god želite, bez obzira imate li kabelsku ili ne. Pametni TV obično se odnosi na sam TV , ali u ovom slučaju, to je krovna izjava za sve IoT video streaming uređaje . Danas postoji mnogo opcija kada je u pitanju streaming TV. Možete nabaviti doslovni pametni TV, koji struji Netflix, Hulu, Amazon itd. izravno sa same jedinice, ili možete nabaviti sustav za uparivanje s vašim normalnim TV-om. Mnogi od ovih uređaja mogu se upariti s vašim pametnim zvučnicima i središnjim upravljačkim čvorištem, čineći vaš dom još pametnijim.
  • Pametni termostati: S pametnim termostatima možete pratiti svoj HVAC gdje god se nalazili. Možete ih postaviti i na raspored kako se energija ne bi trošila kad nikoga nema kod kuće. Neki pametni termostati imaju opciju senzora koji automatski mijenja temperaturu kada osjete da je potrebna.
  • Pametni utikači : Pametni utikači mogu pretvoriti objekt u pametniju verziju samog sebe. Samo ih uključite u svoje uobičajene utičnice, a onda se sve što ih napaja lako može uključiti i isključiti s vašeg pametnog uređaja.
  • Automatizacija svjetla : kada je u pitanju automatizacija svjetla , postoje dvije mogućnosti. Prvi je instaliranje pametnih prekidača za svjetlo . Pametnim prekidačima svjetla ne samo da se može upravljati aplikacijom, već vam mnogi daju različite izbore osvjetljenja, poput prigušivanja. Druga opcija pametne rasvjete su pametne žarulje . Poput pametnih utikača, pametne žarulje poboljšavaju uobičajena svjetla u pametna. Zamijenite svoje stare žarulje pametnim i moći ćete automatizirati svoju rasvjetu. Dakle, koji je bolji izbor? Pametni prekidači su pristupačnija opcija, ali često uključuju komplicirane instalacije. Pametne žarulje nude više mogućnosti osvjetljenja, poput prigušivanja ili mekog svjetla, ali su skuplje jer zahtijevaju kupnju čvorišta za prevoditelj za rad s vašim pametnim uređajima.
  • Video zvona na vratima : Video zvona na vratima ne samo da osjećaju i upozoravaju vas kada je netko na ulaznim vratima, već vam mogu pokazati i videosnimku o tome tko je tamo i mogu koristiti tehnologiju interfona za razgovor s vašim posjetiteljem. Više ne morate vikati “tko je tamo?” ili “uđi” s druge strane kuće. Možete vidjeti sa svog pametnog uređaja ili čak zamoliti svoj pametni zvučnik da vam pokaže.
  • Robotski usisivači: Pristup robotskoj sluškinji može biti prilično daleko, ali robotski usisavač je sljedeća najbolja stvar. Njima se može upravljati s vaših pametnih uređaja, uključujući pametne zvučnike. Kao da robotski usisavač nije dovoljan, neki od ovih usisavača dolaze s vlastitom umjetnom inteligencijom (AI) poput vaših pametnih zvučnika, a neki čak mogu prenositi slike i video izravno na vaš pametni uređaj.

As the capability to create typography has become ubiquitous, the application of principles and best practices developed over generations of skilled workers and professionals has diminished. Ironically, at a time when scientific techniques.

Neki naši proizvodi
Or
Or
Or
Or
Or
Or
Or
Or
Menu